Rita Larje

 

Telefon 018-40 45 42

Mail larita00@hotmail.com

 

 

 

Jag har ritat och målat i hela mitt liv! Min teckningslärare i samrealskolan, konstnären Ragnar Lindén, gav extra undervisning, både ute och inne. Men mest inspirerade min mamma som vid 65 års ålder skapade sig en karriär som bildkonstnär med flera utställningar. Hennes favoritverktyg var tyg som hon använde för att ”måla upp” stora och små collage.

Som biolog och osteolog fann jag att en teckning ofta överträffar ett foto. Det har blivit många illustrationer för böcker, artiklar och museiutställningar. Mitt största utställningsarbete finns i museerna på Stora Karlsö. Basutställningen ”Människa och natur på Stora Karlsö” har jag till stor del har producerat på egen hand. Jag har gjort fondmålningar i akryl för fågelmontrar, illustrerat växter och fiskar i akvarell och gjort några skulpturer av padda, salamandrar och snäckor.

Som illustratör har jag bl. a. medverkat i böcker som Arkeologi i fjäll, skog och bygd 2, 1989 Forensisk arkeologi (Rikspolisstyrelsen, 1996), Sveriges Nationalatlas, Växter och djur, 1996 Handbok för strömmande vatten, 2002 och Vardagsnatur – 90 arter på 14 språk, 2011.